Agri Innovation Summit 2019 - втората Среща на високо равнище за иновации в областта на селското стопанство започва днес във френския град Лизио.

Агроиновации: Agri Innovation Summit 2019 – на фокус е агроекологията

Земеделски производители, изследователи, консултанти, неправителствени организации, предприемачи от селските райони, хора, отговорни за вземането на решения, представители на Оперативни групи – около 400 участника от цяла Европа се срещат в Нормандия на 25 и 26 юни.

Събитието е посветено на приноса на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ) за прехода към агроекология.

Agri Innovation Summit 2019 се организира съвместно от Министерството на земеделието и храните на Франция, Асоциацията на френските региони, мрежата ЕПИ-АГРИ, Френската селска мрежа и Европейската комисия, а домакин на форума е Регион Нормандия.

Агри.БГ представя форума със съдействието на Института за агростратегии и иновации

Форумът дава възможност за обмен на опит и знания, и представя ползите, които предлага интерактивният подход, насърчаван от ЕПИ-АГРИ към агроекологичния преход.

За тази цел работят Оперативни групи, подкрепяни от Общата селскостопанска политика (ОСП), както и Мulti-actor проектите, финансирани от Програмата на ЕС за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Срещата на високо равнище започна с дебат за бъдещето на политиката, свързана с иновациите в селското и горското стопанство.

Как да се намали използването на суровини като начин за увеличаване на автономността на стопанствата? Какви видове производствени системи могат да осигурят устойчиво управление на природните ресурси? Как може агроекологията да бъде по-добре интегрирана в рамките на веригата на доставки, с потребителите, гражданите и местните райони? 

Това са част от тематичните въпроси, които обсъждат участниците в Agri Innovation Summit 2019.

В рамките на програмата на Срещата на високо равнище за агроиновации са предвидени полеви посещения на стопанства от Оперативни групи в близост до Лизио, регион Нормандия, Северозападна Франция.