Густаво Соса, ръководител на биотехнологичния аржентински проект Inbioar, е част от екипа, който работи върху ново направление в индустрията за натурални пестициди. В него влизат фитохимици и еколози, които се стремят да получат продукти от растителни екстракти за растителна защита, пише agropages.com.

Агроиновации: Цветята като помощ на пчелари и земеделци

Какво е новото?  

От една страна, това е нещото, което виждаме всеки ден на полето. Ние използвахме знанията, които вече съществуваха. В рамките на две години се посветихме на събирането на плевели – над 100 образци от различни части на страната. Като резултат успяхме да определи кои плевели в стресови ситуации отделят химично вещество, което пречи на развитието на други растения. Т.е. ние съставихме с помощта на „производителите“ натурални хербициди. Определихме технологията за получаването на тези продукти. Това е новаторство, казва Соса.

Открихме растения, които „произвеждат“ търговски хербициди – т.е. активни вещества, които работят при 2 кг/ха и по-малко. След това създадохме два прототипа, които бяха хербициди и фунгицид, който работи при 2,5 кг/ха. Това са показатели за ефективност, както при продуктите, които вече са на пазара, казва още ръководителят на научния екип.

Учените например са използвали широко разпространен плевел в Аржентина, който произвежда две съединения, наречени виснагин и келин и патентовани от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Тези вещества представляват натурални високоефективни хербициди.

Първоначално бяхме насочени само към биопазара, но сега, при доказана ефективност, равностойна на синтетичните хербициди, имаме намерение да влезем на пазара за традиционно производство на земеделски култури, казва Соса.