Следващата седмица регионът Нормандия в Северозападна Франция става център на европейските агроиновации. На 25 и 26 юни ще се проведе второто издание на Agri Innovation Summit.

Днес, в 104 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ  реализира със съдействието на Института за агростратегии и иновации ви представяме в аванс проектите на две от оперативните групи – „AgroEcoLif“ и „Carbon N Caux“, които ще бъдат част от полевите посещения на участниците във форума на високо равнище.

Agri Innovation Summit 2019 - втората среща на върха за иновации в областта на селското стопанство ще се проведе следващата седмица във френския град Лизио. Събитието е посветено на приноса на ЕПИ-АГРИ за прехода към агроекология. Около 400 участници от цяла Европа - земеделски производители, изследователи, консултанти, предприятия, неправителствени организации, отговорни лица за вземането на решения ще обменят опит, идеи и знания и ще дискутират бъдещето на политиката, свързана с иновациите в селското и горското стопанство. 

Срещата на високо равнище ще бъде открита от Еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони, министъра на земеделието и храните на Франция и президента на региона Нормандия. В рамките на програмата Agri Innovation Summit 2019 са предвидени полеви посещения на стопанства от оперативни групи в Северозападна Франция.

AgroEcoLif е оперативна група, чиято работа е фокусирана върху оценка на агроекологичните техники за управление на културите, които могат да бъдат приложени за производството на ленено влакно. Известен факт е, че Франция произвежда 85% от световния влакнодаен лен, а 52% от производството е съсредоточено във френските департаменти Eure и Seine-Maritime в региона Нормандия. Ленът изисква малко химически суровини, но въпреки това борбата с вредителите и отглеждането му са трудни за работа без химически контрол. Основната цел на проекта AgroEcoLif е да разработи алтернативи на химическия контрол.

Оперативната група, която изпълнява този проект се ръководи от Института за земеделски техники ARVALIS и три кооператива. Проектът изследва цялостната последователност на техниките за управление на влакнодайния лен чрез използване на агрономически подходи, биоконтрол и механично плевене.

Целта на тази оперативна група е да се постигне високо ниво на добив и добро качество на влакното. Икономическите резултати и нивото на зависимост от химическия контрол се измерват в сравнение с тези на конвенционалните техники за управление на земеделските култури.
 

Взаимодействие между въглерод и азот в почвата
 

Проектът на оперативната група „Carbon N Caux“ проучва и изследва различни устойчиви земеделски практики с цел постигане на положителен въглероден отпечатък: улавяне на въглерода и разбиране на взаимодействията между въглерод и азот в почвата. Целта е да се разработи по-задоволителна система, така че да се ограничи използването на производствени ресурси и да се максимизира използването на ресурсите.

Оперативната група се състои от 17 ферми, които в рамките на изпълнението на проекта ще разработят инструмент за изчисляване на въглеродния отпечатък на стопанството. Регионът на това проучване, Pays de Caux, е известен със своето интензивно селско стопанство и почвена ерозия. С 11 приоритетни водосборни басейни този селскостопански регион също е изправен пред значителни предизвикателства пред управлението на водите. Оперативната групата очаква да намери начини за поддържане на почвеното плодородие и качеството на водата, за да се подобри устойчивостта на стопанствата.

104 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!