Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършват проверки на всички свинеферми на територията на област Монтана във връзка с опасността от инфекцията Африканска чума по свинете (АЧС).
 
 
„Проверяваме свинефермите в района, ще стигнем и до животните, отглеждани в дворовете на хората“, каза д-р Людмил Антов от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана пред Радио „Фокус“ - Видин. 
 
Служителите извършват разяснителна дейност сред собствениците на свиневъдни обекти за мерките, които трябва да приемат превантивно срещу опасната зараза, която досега не е регистрирана у нас. Болестта не се предава на хората, но нанася тежки щети на животновъдните ферми.
 
„Раздаваме листовки, информираме стопаните какво представлява африканската чума, как би могла да проникне. Посочваме им мерките за биосигурност и евентуално, ако има необяснимо висока заболеваемост на свине, трябва да ни се обадят“, обясни д-р Людмил Антов. 
 
От големите ферми се изисква засилен контрол на входа и на изхода на обекта, като не се допуска влизането на външни лица. 
 
„Всички транспортни средства във фермите трябва да бъдат дезинфекцирани. Трябва да се предприемат мерки и за дезинфекция на работещите във фермата, които са ловци и ходят на лов за диви прасета“, допълни той. 
 
В тази ситуация е много важно търговията с животни да се извършва под пряк контрол на ветеринарните власти. 
 
„Ако някъде се предлагат животни на подозрително ниска цена, хората веднага трябва да ни уведомят. Това е било винаги сигурният белег, че животното е болно. И хората, които се занимават с животни, знаят това. Винаги са възниквали проблеми именно при такива продажби н болни животни“, допълни специалистът.