Домашен свински суджук - българско производство, е спрян от разпространение на пазара заради замърсяване с опасната бактерия листерия моноцитогенес, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Опасният немски колбас стигна и до родния пазар

Агенцията е взела извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес след съобщения от други страни членки на ЕС за откриване на инфекцията.

У нас пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби.

Изследваните продукти са както с произход от България, така и от Европейския съюз и трети страни. 

БАБХ: Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство. 

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време. 

От Агенцията по храните припомниха, че се провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара. Целта е проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии.

В случай на установени несъответствия незабавно се предприемат мерки за максимална защитата на здравето на потребителите.