Служител на ДАНС, работил по направление „Земеделие“ и задържан с подкуп, остава задържан под стража, съобщава Прокуратурата. Неговото име е Борислав Христов, уточняват от БНР.

Проблеми с пасищата и защо няма да има промени в напояването - слушайте в AgriПодкаст

49-годишният агент се занимава с информации за източване на субсидии от земеделски производители в областта. В рамките на три месеца тази година той на три пъти си иска парични дарове от животновъд от Карловско – 1500 лв. през септември, 1000 лв. през октомври и 750 лв. на 11 ноември. 

Проверка на ДФЗ показва, че броят на животните е надписан, за да бъдат получени повече средства. За да потули тази информация, държавният служител иска подкуп, без да подозира, че въпросният фермер ще подаде сигнал срещу него. При съвместна акция на прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС той е хванат в крачка и задържан за 72 часа.

Направени са обиски, изземвания, разпити на свидетели. Ако вината му бъде доказана, предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хил. лв.

Задържането му под стража по искане на Окръжния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18 ноември.