Първично възникнали случаи на болестта Африканска чума по свинете при диви свине в землищата на село Крушолак и село Миладиновци в община Търговище бяха съобщени от областната администрация в Търговище след заседание на Областната епизотична комисия.

Нови случаи на чума по свинете: Откриха 10 заразени диви прасета

Целта на срещата е била предприемане на спешни мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта.

Със заповеди на директора на "Регионална дирекция по горите" в Шумен са определени инфектираните зони. В тях се забранява достъпът на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

След обявяване на огнищата са предприети незабавно мерки от ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово и ТП "ДГС - Омуртаг"за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. Поставени са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони "А". Осигурени са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".

По график членовете на ЛРД и ТП "ДЛС Черни Лом" претърсват трите подзони на двете обявени огнища на АЧС. В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

Междувременно от Съюза на ловците и риболовците в България съобщиха, че диви свине, заразени с африканска чума, са били открити в два ловни района около благоевградските села Бучино и Селище. 

По информация на ловците при първичната обработка на труповете на животните не са открити признаци на заболяването. Задължителните проби обаче, които се изпращат преди разфасоването на месото, са дали положителен резултат. 

Очаква се директорът на Българската агенция по безопасност на храните да издаде заповед за инфектираната зона, а от Регионалната дирекция по горите – за ограничаване на стопанската дейност в двата района на открита зараза. 

Жителите в близките до заразените райони села и ловците се призовават да спазват стриктно мерките за биосигурност и превенция на разпространяване на заболяването.

 

Повече по темата вижте ТУК