Агенцията по храните обяви 10 нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа, които са установени само през последните два дни.

Ударно: Осем заразени диви прасета за един ден

Положителни проби за смъртоносния за свинете вирус са открити в село Нейково, Сливенско, Крушолак, област Търговище, Сваленик, Русенско и Хърсово, Разградско, стана ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

С друга заповед са обявени нови случаи на чума в габровския район на Национален парк „Централен Балкан“ и в землищата на гр. Априлци, село Крушовец и село Велислав, Бургаска област, както и в шуменските села Долина и Драгоево.

Прави впечатление широкото географско разпространение на новите случаи на АЧС, както и големият брой на положителните проби.

Във връзка с нестихващото разпространение на инфекцията у нас, правителството взе решение днес да отпусне 3,7 млн. лв. на земеделското министерство за предотвратяване на разпространението на Африканска чума по свинете в България

Сумата е допълнителен трансфер по бюджета на министерството за тази година, поясни правителствената пресслужба.

„Финансовият ресурс е в размер на 3,7 млн. лв. и е предназначен за превантивни мерки и действия по предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в страната. Средствата ще бъдат използвани за съфинансиране от страна на България за спешните мерки за борба с АЧС“, отбелязва съобщението.

Това решение отменя предходното от 10 юли тази година, което беше за същата сума. Новото постановление на правителството е за отпускането на 3,7 млн. лв. като допълнителни трансфери по бюджета на аграрното министерство за мерки срещу АЧС.

Мерките включват засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор, намаляване на популацията от дивите свине и други.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.