България настоява за навременно финансиране от Европейската комисия  по линия на ветеринарните програми за справяне с Африканската чума по свинете (АЧС).

Първо огнище във Врачанско: Чумата по свинете превзе стопанство в Мизия

Министрите на земеделието в ЕС обсъдиха ситуацията със смъртоносното за свинете заболяване по време на заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство, което се проведе вчера, 15 юли, в Брюксел.  

Десислава Танева заяви, че тази помощ е изключително важна и страната ни очаква подпомагане за извършените действия от миналата година, съобщи аграрното ведомство.

Министърът обърна специално внимание на допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите, тъй като те са особено рискови за пренасянето на вируса.  

Десислава Танева: „Необходими са общи действия и интегриран план, с които целият ЕС да се справи с това опасно заболяване.“

Всички държави са изразили подкрепа за продължаване на координирани действия за борба с АЧС. Министрите локализираха пограничните зони, прилагането на ефективни мерки за надзор и контрол съвместно със заинтересованите страни.

Десислава Танева припомни, че първият случай на заболяването беше регистриран в България през 2018 г. , като от миналата година в страната се прилага план с мерки за превенция и борба срещу АЧС.

Министърът: „За нас заболяването е изключително опасно, защото страната ни има добре развит индустриален сектор в свиневъдството с брутна продукция около 130 млн. евро за 2018 г. Свинското месо е с най-висок дял на потребление от населението ни.“ 

Танева уточни, че страната ни продължава да изпълнява мерките за превенция, които срещат неодобрение от хората по места

„Започваме мащабна информационна кампания, за да запознаем населението с превенционните мерки срещу АЧС. Надяваме се това да е полезно и да не срещаме затруднение по отношение на прилагането на мерките“, допълни министърът. 

Десислава Танева благодари на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис за подкрепата, която страната ни винаги е получавала при различни епизоотии и с които се е справяла успешно.

По време на заседание на Съвета комисар Андрюкайтис призова да продължи прилагането на мерките в ЕС и да се повишава информираността на населението за  възможността за разпространяване на болестта чрез храни и продукти. 

Комисарят отново напомни за необходимостта от намаляване популацията на диви свине в незасегнатите райони и прикани за спазване на мерките в зоните от регионализацията.

По думите му това ще позволи запазването на търговията в незасегнатите райони, като ЕК ще продължи да работи за вдигане на ограниченията от страните извън ЕС. Той допълни, че се разработва ваксина, но това е процес, който отнема много време и финансови средства.