Африканската чума по свинете настъпва на територията на ЕС „на широк фронт“ практически от всички страни. По данни на Световната организация за здраве на животните, стартирайки от 2014 г., в страните от Източна Европа са регистрирани 3465 огнища. Само през 2017 г. са докладвани над 400 нови огнища (Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна) на африканска чума по свинете, съобщава ИА „Казах-Зерно“.

Търсенето на свинско в ЕС тръгна надолу


По сведения на средствата за масова информация в началото на юни тази година в Естония вирусът за пореден път е бил открит в свинекомплекс, като щетите възлизат на над 3500 свине.

В Закарпатската област на Украйна през 2017 г. са регистрирани 2 огнища на заболяването сред диви свине, непосредствено до държавните граници на Румъния, Унгария и Словакия.



След регистрирането на случая в Чехия има няколко сценария.

Ако вирусът е попаднал в страната от мигриращи от Полша животни, то това говори за възможно разпространение на епизоотичен процес сред дивите свине на цялата територия на страната и прикриване на реалната обстановка, тъй като по-рано случаи на болестта са докладвани само на територията на Беларус.

Не е изключена възможността вирусът да е пренесен от диви свине от Украйна. В този случай най-близката „транзитна страна“ може да бъде Словакия. Съответно възниква въпрос за реалната епизоотична обстановка в дивата природа на страните членки на ЕС, граничещи с Украйна.

По данни на ветеринарните служби на страните от ЕС, в които е регистрирана африканска чума, след първоначалното откриване на възбудителя на заболяването е регистрирано увеличаване на серопозитивните свине.



Това може да се обясни с понижаване на вирулентността на вируса в резултат на многократна безконтролна паша на популацията от диви свине и домашни свине, които се отглеждат без надзор. Като резултат се увелича броят на умрелите животни и на тези, които се оцелели, но продължават да бъдат вирусоносители.

В момента ветеринарните служби в ЕС са изправени пред допълнителна сложност с оглед ликвидирането и контрола на африканската чума по свинете.

В случай на невзимане на ефективни мерки по надзор над дивите животни се очаква по-нататъшно понижаване на вирулентността на вируса.

Оцелелите инфектирани животни водят до още по-интензивно разпространение на африканската чума по свинете.

При попадане на нисковирулентен вирус в големите промишлени предприятия ниската леталност може да доведе до допълнително скрито разпространение на заболяването, тъй като естественият технологичен отпадък ще маскира инфекцията.

Високата плътност на дивите свине на територията на ЕС съвместно с неуспешните опити за спиране на разпространението на африканската чума повишава риска от проникване на заболяването в още европейски страни, включително в Западна Европа.