Много пчелари си задават въпроса - колко пчели има в един кошер. Той е особено тревожен в трудни години и зависи от сезона, през който ще броите. Има няколко доказани метода за преброяване, които си струва да имате на разположение, пише Agrointel. 

Мнение: Директният пазар е добър избор за пчеларите

Преди да ви ги споделим, трябва да подчертаем, че дори опитен пчелар не може даде 100% точен отговор на този въпрос. С трите метода обаче може да получите ориентировъчна представа, така че да знаете колко мед ще имате, но също и колко храна или лакомства да поставите в кошера.

Отговорът на въпроса колко пчели има в един кошер зависи от сезона, тъй като броят на семействата варира през годината. Повечето пчели са в кошера по време на прибирането на реколтата, когато можем да имаме около 80 000 пчели в кошер, майка и стотици търтеи. Една добре организирана колония обикновено достига 120 000 пчели през лятото, в пика на сезона, включително пило и търтеи.

След приключване на беритбата се забелязва намаляване на броя на пчелите. Някои умират от изтощение. През есента броят на насекомите намалява до около 30 000 - 40 000 - до около половината от лятната популация.

През зимата пчелите в кошера намаляват още повече и можем да имаме между 20 000 и 25 000 пчели на кошер. През студения сезон вече нямаме дори търтеи, които се прогонват още от есента, защото пчелното семейство се подготвя за зимата и не иска повече да ги поддържа с храна.

Първи метод за преброяване на пчелите в кошера

Първият метод за преброяване на пчелите в кошера започва от рамките. Една рамка има 6600 клетки, по 3300 клетки от всяка страна. Ако вземем предвид, че една пчела е дълга около 1,5 сантиметра, това отговаря на размера на 3 килийки.

До 1100 пчели могат да бъдат настанени от всяка страна на рамка. Така имаме общо 2200 пчели на рамка. Ако имате десет рамки, можете да изчислите популация от 22 000 възрастни пчели, без ларвите.

Втори метод за преброяване на пчелите в кошера

Вторият метод за оценка на броя на пчелите в кошера е по тегло. Първата стъпка е да разберете колко тежи празният кошер заедно с рамките. След това кошерът с пчелите вътре се претегля. Разликата между замерванията ще ви даде общата маса на пчелите. Тя се разделя на средното тегло на една пчела, което е различно в зависимост от вида.

Можете да вземете средно тегло на пчела работничка от 100-110 мг или предварително да претеглите средно голяма пчела от вашия кошер. За това ще ви е необходима скала с висока точност.

Трети метод за преброяване на пчелите в кошера

Този метод е по-сложен. Той представлява формула, създадена от учени от Университета на Аризона. Тя се основава на средния брой пчели, които напускат кошера всеки ден, за да търсят храна (изчислено около една трета), средния брой полети на ден на една пчела и времето, прекарано извън търсене на храна. Така се получава следната формула за изчисляване на броя на пчелите в един кошер:

N = 3x (f/0,0138),

където:

N = брой пчели в кошера
f = брой пчели, забелязани да напускат кошера за една минута

Например, ако се изчисли чрез наблюдение, че 150 пчели напускат кошера за една минута, тогава въз основа на формулата следва, че в него има около 32 600 пчели в кошера (150/0,0138 x 3) .

Константата на формулата, равна на 0,0138, представлява средното време за хранене за средна колония от пчели за един ден. Тази стойност може да се променя в зависимост от количеството налична храна, метеорологичните условия и т.н.
 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелари: Медът ни стои по складовете

Крадат кошери заради задължения по проекти?

Как иновативен вход на кошер спасява пчелите