Медът стои по складовете, пчеларите само влизат от разход в разход. Все още масово не е реализирана продукцията от 2022 г. Причината е в ниската изкупна цена, категорични са стопаните от Добричка област.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

„В нашето сдружение имаме общо над 50 тона мед, който не е продаден. Цената вместо да върви нагоре, пада“, заяви Стойко Василев, председател на „Пчела Балчик 2019“.

Пчеларят посочи, че новата година е стартирала с оферти от 4,80 лв./кг – сума, по-ниска дори от миналогодишната. „Прекупвачите извиват ръце, чакат ни да се съгласим на тези ниски цени и да им дадем меда. На практика те печелят два пъти повече от самите производители“, възмущават се членове на сдружението. Пчеларите посочват, че на фона на галопиращата инфлация обезценяването на пчелния мед е истинско безумие. 

За една година разходите по добиването на килограм от пчелния продукт са скочили средно със 70-80 %, посочва Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.

Някои от консумативите дори са със 100-120 % нагоре. В същото време цената на меда е паднала с 30 %, в което стопаните не откриват никаква логика, особено на фона на по-високите изисквания и разходи по добиването му. 

„Ако се върнем 3-4 години назад, изкупната цена беше 4-4,50 лв./кг. През миналата беше 5,50-6,00 лв./кг, а после се срина“, обяснява Георгиев. В момента продажбите на пчелен мед са „мижави“ точно по тази причина, смята още пчеларят. Хората в сектора са обезверени и масово са се втурнали да продават инвентар, кошери и пчелни семейства, за да не трупат повече разходи по отглеждането на пчели и добиването на мед. „Не е далеч времето, в което вече няма да има български пчелен мед“, не крие мрачните си прогнози Галин Георгиев.