Не можем да се оплачем от природата, но за сметка на това можем да се оплачем от администрацията и чиновниците, защото биопроизводството, както знаете, продължава да бъде в ситуация на липса на средства за подпомагане на нови биопроизводители.  Това каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). 
 
 
По думите й това много притеснява сектора. "Това, че все още не се предприемат никакви мерки за разграничаване на реалните производители, на тези хора, които са посветени на биоземеделието от хората, които влязоха в този бранш само заради субсидиите“, каза Ралчева. 
 
Относно идеята за промяна на правилата за сертифициране и сформираната работна група, биопроизводителят каза:
 
„Събира се един път тази работна група. Но с тези темпове в общи линии ще стигнем може би до следващия програмен период. Нашата идея е да се открият, макар и малко средства, но да не оставяме сектора без подпомагане. Разбира се, след като променим правилата“. 
 
 
Иначе що се отнася до самото производство, според Ралчева секторът се развива доста бързо.
 
„Повечето колеги коментират, че имат ръст на продажбите и на национално ниво, и в международен план. Добре беше, че тази година успяхме да организираме страшно много фермерски пазари и да излезем на директна среща с нашите потребители“, добави Веселина Ралчева. 
 
Тя определи инициативата за фермерски пазар пред сградата на министерството на земеделието, храните и горите като чудесна, като и в други градове на страната хората са се радвали също на редица подобни пазари. 
 
„Трябва да се започне от някъде и разчитаме, че в някакъв момент ще се отвори мярката за къси вериги на доставки, за да може това да стане по-масово явление. В крайна сметка българските потребители заслужават да могат да достигнат до качествена и здравословна храна на приемливи цени. Защото в момента варианта ние да изнасяме и тя да се внася препакетирана и на огромни цени, на нас никак не ни харесва“, отбеляза Ралчева. 
По думите й е много хубаво, че се развива електронната търговия, а също така има и повече информация за биопроизводството. 
 
„Има обаче една неприятна тенденция, която бързо трябва да преодолеем. Може би точно поради тези хора, които влязоха заради субсидиите в сектора, се породи едно известно недоверие към биопроизводството и системата на контрол, което ние искаме много бързо да бъде разсеяно. Защото доверието е основополагащо за нашия сектор“, каза Ралчева. 
 
Иначе според нея годината за производството на рози и лавандула е била добра. 
 
 
„След две много неблагоприятни години за розите, тази беше добра.Получиха се по-високи добиви от предходните. Дори имаше свръхпроизводство в розите. При лавандулата също производството беше доста по-голямо от предходни години. Може би ще ни очаква една тенденция на намаляване на цените през следващите години, но това е нормално. Важното е природата да е с нас“, коментира Ралчева и добави:  
 
„За следващата година пожелавам най-вече здраве. Другото земеделците го могат. Справяли сме се с какви ли не предизвикателства, така че здравето е най-важното“.