200 000 души са откликнали на призива на френския земеделски министър Дидие Гийом и земеделските организации към гражданите да се заявят за работа в селското стопанство, съобщава френската медия "Фигаро".

Търсите работници? Сега може да намерите с втори трудов договор

Вследствие на корона-кризата и затрудненото придвижване на хора между европейските държави, земеделският сектор в страната, който разчиташе основно на сезонни работници от Източна Европа и извън ЕС, остана без осигурена работна ръка. Това създаде опасност реколтата на ранните плодове и зеленчуци да не бъде прибрана, а агротехническите мерориятия да не бъдат извършени.

Земеделският министър се обърна към гражданите, останали без работа покрай епидемията, с призив да се насочат към селското стопанство. Националната федерация на земеделските съюзи (FNSEA) създаде платформа за набиране на сезонни работници, в която само за две седмици са се вписали 200 000 души.

Регистрираните фермери обаче, търсещи работна ръка, са само 5 000. Кандидатите ще бъдат разделени между селското стопанство, агро-хранителната промишленост и логистиката, за да се осигури, че да има недостиг на храна във Франция, обяснява Дидие Гийом. 

Целта е работниците да бъдат наети в близост до населените места, в които пребивават и да не се налага да пътуват до ферми в другия край на Франция, обяснява още Гийом.

Проблемът с намирането на сезонна работна ръка изпъкна ярко в началото на земеделската кампания в страни от ЕС, като Франция и Германия, които разчитаха основно на временни емигранти. Сега, с ограниченията, наложени върху пътуванията заради пандемията от коронавирус, работниците не успяха да пристигнат или отказаха, заради опасността от заразата. 

На тези държави се наложи да се обърнат към вътрешните си трудови пазари. В подобна ситуация се оказа и Обединеното кралство, което скоро започна процедура за напускане на Европейския съюз.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сезонни работници: Позволено ли е да внесете работна ръка?

Сезонни работници: Позволено ли е да внесете работна ръка?

Сезонни работници: Германия разреши достъпа им