След заслужения интерес към първия по рода си агринар, който Агри.БГ организира миналата седмица, идва ред и на втората онлайн дискусия с експерти и фермери. Този път акцентът ще падне върху високотехнологичното българско земеделие като посока за изход от кризата.

Гледайте тук АгриНара "Агропазарите и covid-19"

В онлайн семинара, който очаква своите участници на 9 април, четвъртък, от 18:30, ще се включат трима експерти – Светлана Боянова от AgroHub, Ивайло Енев от Ondo и Иван Драгоев от IndigoVerge. Организатор е Професионална асоциация по роботика и автоматизация PARA, а Агри.БГ е медиен партньор и ще излъчи събитието на живо.

Към момента интелигентното земеделие у нас изостава от световните тенденции, но предвид желанието и усилията на българските земеделци да внедряват иновации в своите стопанства, разликата скоро може да се стопи.

Примерите за успешно практикуване на прецизно земеделие у нас непрекъснато се увеличават. Такива са автоматизирано управление на капково напояване, прецизно торене, контрол на климата, мониторинг на културите чрез дронове, умни кошери, електронни линии за сортиране на суровини и какво ли още не.

Интелигентното земеделие навлиза у нас с бързи темпове, за което допринасят не само фермерите, които залагат на високи технологии, за да увеличат добивите си и да улесняват работата си, но и български компании, които разработват собствени софтуерни решения.

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Например екипът на Bevine помагат на лозарите да знаят какво се случва в насажденията и да вземат възможно най-информирани решения. Тяхна е идеята за сензори в лозовите масиви, които извличат метеорологични данни, като температура и влажност на въздуха и почвата, влажност на листата, количество на валежите, скорост и посока на вятъра.

„Тази година сме на етап валидация в три винарни, като целта е тестваме максимално модела за болести и да го подобрим за следващия сезон“, споделят разработчиците.

Техните колеги от ProDrone Sys пък подпомагат на българските земеделци да обследват състоянието на до 2000 дка чрез заснемане с дрон. Така те получават не само данни за състоянието на почвите и посевите, но и препоръка – как да подобрят химичния състав на почвата, да опазят подпочвените води, да елиминират човешката грешка при извършване на полеви операции.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Пчеларството също е благодатна почва за внедряване на иновативни решения. Pollenity разработва и съдейства на българските пчелари да извличат данни, превръщайки кошерите в умни устройства. Чрез продуктите им пчеларите могат да следят параметри, като температура и влажност, изпращайки данни в облака, както и честотата на трептене на пчелите.

„Сензорните ни устройства са изцяло разработени в България и се използват от клиенти и пчелари на 5 континента. Компанията стартира и програмата „Осинови кошер”, която свързва български пчелари и крайни клиенти, търсещи истински качествен мед“, споделя основателят на компанията Сергей Петров.

Друга българска технологична компания, която работи за благото на земеделието, е Ondo. Нейна заслуга е система за автоматизирано управление на капково напояване, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури. Тя е подходяща за оранжерии, полски култури, лозови масиви и овощни градини.

„Чрез системата земеделците постигат до 85% по-ниски разходи за вода и до 50% по-ниски разходи за енергийни ресурси благодарение на оптимизирана консумация на вода, ток, дизел, газ“, обяснява Ивайло Енев, съосновател на Ondo.

Ако искате да чуете разказа му от първо лице, не пропускайте да се включите в агринара с негово участие на 9 април. Той и неговите колеги експерти ще споделят своя опит и ще обяснят как пътят към прецизно земеделие е шанс за фермерите да не допуснат кризата в своите стопанства.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.