В следващия брой на „Държавен вестник“ ще бъде публикувана наредбата за новата програма за лозаро-винарския сектор, по която за следващия програмен период има предвидени 134 млн. евро. Това информира министър Румен Порожанов на дискусия във Враца, на която бяха представени винено-кулинарните дестинации „Златия“ и „Мизия“.
 
 
Участието му бе част от съвместната инициатива „Сподели България“ на министерствата на земеделието и на туризма за 12 винено-кулинарни дестинации. Тя стартира преди близо година и равносметката днес са шест регионални кръгли маси в Банско, Пловдив, Бургас, Габрово, Кърджали и Враца. Участие взеха над 400 представители от туристическия бранш, както и винопроизводители. Предстои изработването на тематични дигитални карти, които ще бъдат включени в приложението „Аз обичам България“.
 
Страната ни продължава да се развива с устойчиви темпове като предпочитана туристическа дестинация, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. За трета поредна година има ръст с около 5,5%, допълни тя, цитирана от dariknews.bg. 
 
Домакин на общественото обсъждане във Враца бе кметът на града – Калин Каменов. Той изрази удовлетворение, че на традиционния Врачански есенен панаир са присъствали над 130 занаятчии и стотици български търговци и производители от цялата страна. Местните традиции и обичаи се възраждат, а с тях се увеличават инвестициите и туристите.
 
На кръглата маса се включи и Красимир Коев – директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. Той разясни възможностите за финансиране на лозаро-винарския сектор по новата програма. Данните сочат, че в България има 266 винарни, от които 72 са с чужди инвестиции.
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!