До края на деня се очакват резултатите от последните проби от отровената вода в кв. „Пастир” в Генерал Тошево, съобщиха от добруджанската община. 
 
 
За да се сложи край на безводието и да бъдат отворени кранчетата, лабораторните анализи трябва да покажат, че водата е годна за консумация и е без замърсявания. Едва тогава от Регионалната здравна инспекция ще издадат заповед за пускане и ползване на водата. 
 
13 дни, 300 жители на квартал „Пастир” са на сухо. На 25 април, след подадени сигнали и след установени здравни проблеми при някои от жителите на Генерал Тошево, водата е спряна и спешно изследвана. Доказва се, че питейната течност е замърсена с пестициди. Започнало е промиване на водопреносната система в Генерал Тошево. Свикано беше и заседание на Областния щаб за защита на населението от бедствия и аварии в областна управа в Добрич. 
 
Все още водоподаването в квартала не е възстановено, тъй като трябва да има абсолютна сигурност и ясни резултати, че водата е безопасна за пиене, категорични са от РЗИ – Добрич. Очаква се това да стане днес, в късния следобед. Окръжна прокуратура – Добрич съгласува действията на полицаите, община Генерал Тошево, ВиК и РЗИ. Разследването е установило източника на замърсяване на водата с пестициди. 
 
От добруджанската община уточниха, че в момента, в който РЗИ издаде заповед за ползване на питейната вода, информацията ще бъде разпространена и поместена на сайта на Генерал Тошево.