10 случая на Африканска чума по свинете (АЧС) са засечени на територията на Държавно ловно стопанство-Тервел (ДЛС-Тервел). Данните са за последния месец и половина, съобщиха от Североизточното държавно предприятие, по време на стопански съвет.
 
 
Преди това бяха регистрирани случаи и в ДЛС-Балчик. Очаква се през следващите дни областните и общински епизоотични комисии да заседават отново. Тогава експертите трябва да набележат мерки за ограничаване на разпространението на АЧС в Североизточна България, пише 24shumen.com.
 
[news]
В края на март Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви две нови първично възникнали огнища на АЧС и в Добруджа. 
 
По техни данни те са в землището на село Цар Асен, община Алфатар, област Силистра и в землището на община Тервел, област Добрич.
 
70 нови огнища на Африканска чума по свинете са регистрирани в Румъния само през месец март. За същия период в Добричка област са намерени 9 умрели диви прасета на територията на Ловно стопанство – Тервел. При четири от тях е потвърдено наличието на заболяването.