Орязаха ни субсидиите по обвързана подкрепа за Кампания 2019 г., няма да получим и по de minimis и подмярка COVID 1. С този проблем се обърнаха към редакцията на Агри.БГ животновъди от област Велико Търново.

Защо министерството усилено бори съдебното решение за Наредба 3?

По думите им, когато през октомври 2019 е трябвало да подават документи за доказване на продукция по схемите за обвързано подпомагане, не са получили никакво известие за това от службите. Съответно много от тях изобщо не са разбрали, че е разширен обхватът на изискванията по Наредба 3. Оттам не са заявили нужното и през тази година не са получили субсидиите си по обвързаното подпомагане.

Животновъди: Една трета от земеделците в района не са си получили субсидиите точно заради неразбиране на Наредбата за доказване на продукция.

Но проблемът не свършва тук, жалват се фермерите, защото, за да са допустими по de minimis и COVID 1, те трябва да са получили подпомагане по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2019. Трябва и да са подали валидно заявление за директни плащания за 2020 г. Реално те не са изпълнили изискванията, но питат: 

Защо миналата година никой не ни уведоми по някакъв начин, както изпращат сега SMS-и? Ние сме заети хора, по цял ден сме сред животните.

На твърдението, че всеки е можел да се информира, ако се разрови в Наредба 3 или наръчника за директните плащания по Кампания 2019, стопаните отговарят реторично с питането: „Колко от животновъдите в национален мащаб не са получили обвързаното си подпомагане?“. По думите им бройката е голяма и не е редно да се обвиняват в липса на време и компетентност, а просто да бъдат надлежно информирани.

Междувременно стана ясно, че от бранша са настояли фермери с такъв казус все пак да бъдат допустими за de minimis.

В момента водим преговори с министерството на земеделието за стопани, които миналата година са заявили по обвързаната подкрепа, но не са могли да докажат продукция. Тази година също са заявили, но нали все пак става дума за 2019 г. Сега търсим компромисен вариант за тези фермери“, обясни преди време за Агри.БГ съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Дали и за тези фермери ще има допълнителен прием по de minimis и подпомагане по COVID 1, Агри.БГ продължава да следи темата.