Екосхемата за постоянно затревени площи е предназначена само за животновъди, разполагащи с пасища. Основното задължение на фермерите е минимум 60 дни през годината върху един хектар да пашуват от 0,3 до 1 животинска единица. Това се доказва чрез планове за паша, които всеки стопанин трябва да представи пред проверяващите органи. Индикативната ставка е 80 евро на хектар.

Всичко за Кампания 2023 

Как да спазят изискванията по екосхемата за постоянно затревени площи и най-вече задължителните планове за паша при обективна невъзможност да се изкарат животните на пасището - при дъжд, буря, потоп, друг природен катаклизъм или заболяване и карантина на животни? Това попитаха животновъди от Добрич на среща с представители на Министерството на земеделието.

„Ако се наложи промяна в плана за паша, тъй като всичко се случва, нанасяте я в плана и я докладвате в Държавен фонд „Земеделие“ през Системата за електронно управление“, отговори Аделина Стоянова, директор в Дирекция „Директни плащания“. 

В животновъдството обаче нещата са твърде динамични и не се случват по предварителни разчети, коментираха още фермерите и посочиха конкретни казуси: „Днес по план трябва да има животни на пасището, но има проливен дъжд и стадото не може да излезе. Идва обаче проверка точно в този момент. Какво се случва тогава?“.

Отговорът: „Това се отчита като ежедневен форсмажор. Обективна невъзможност за изпълнение на изискванията. Няма логика да не се отчете“, изтъкна Аделина Стоянова в отговор на съмненията на животновъдите именно в логиката на проверяващите. 

Изискването от 60 дни пашуване не означава животните да се изкарват 60 поредни дни. Това е сумарен период за годината, в който стадото трябва да е на посочената ливада и се отразява в задължителния план. В него се попълват още видовете паша и периодите, които ще се проверяват от ДФЗ.

Всеки план за паша може да бъде изготвен от ветеринарен лекар, зооинженер или други компетентни лица. След проверката на плановете, животновъдите могат да получат подпомагането по екосхемата. Ще се следи дали дните съответстват и дали има нужният брой животни на хектар, посочи още Аделина Стоянова.