Започна ваксинация на животните в добричкото село Владимирово, в което плъзна зараза от антракс. Възприемчивите на заболяването говеда, овце, кози, коне, магарета и свине ще бъдат инжектирани, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.  

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Случаят на антракс в Добричко е установен при мъж от селото, който заедно със съпругата си е консумирал месо от отглежданите от него кози. Лабораторните проби доказват наличие на кожна форма на заразата, уточниха още от ОДБХ. Резултатите са пристигнали в Добрич на 13 февруари и веднага е сформирана комисия от представители на Регионалната здравна инспекция и Дирекцията по безопасност на храните, за да се овладее източникът на инфекциозното заболяване. 

Извършена е проверка на място в заразеното домакинство. Мъжът и съпругата му са отглеждали 4 кози. Наложило се е да заколи едната, от която е консумирал месо. Остатъците от животното са открити във фризер и ще бъдат предадени на екарисаж за унищожаване. 

Настаненият в болницата във Варна заразен мъж вече е изписан, в момента се следи състоянието на съпругата му, която на този етап няма оплаквания. 

Припомняме, че през септември 2015 г. жена от добричкото село Оброчище почина от антракс след консумация на заклана болна овца. Тогава всички животни в селото са били ваксинирани и наложена 14-дневна карантина.