Животновъди, представители на браншови организации в сектора, са провели среща с министъра на земеделието Димитър Греков и експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), в която отново са поискали спешна регламентация на отдаването на пасища и мери единствено на фермери с пасищни животни. Това съобщиха за Фермер.БГ животновъди, участвали в срещата.

 

Фермерите са категорични, че ще отстояват позицията си за спешно решаване на проблема с ползването на пасища и мери от хора, които няма животни. По думите им, проведената среща е минала в конструктивен диалог, който ще бъде продължен на 21 януари.

 

Браншовите животновъдни организации очакват през следващата седмица заповед на МЗХ, която да регламентира ползването на пасища и мери само от животновъди, до приемането на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

 

Фермер.БГ припомня, че в проекта за изменение на ЗСПЗЗ е предвидена промяна в защита на интересите на животновъдите именно в посока пасища и мери да бъдат отдавани само на реални фермери с пасищни животни. Животновъдите да могат да ползват пасища от Държавния поземлен фонд без търг, предвиждат още предложените законови промени.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!