Намерено е ново незаконно сметище, но този път на територията на квартал "Индустриален" в Стара Загора, съобщава БНТ.

Чували с животински кости и мърша - изсипани на „Ботевия път“ край Враца

След направената проверка е установено наличието на яма, в която има кожи от овце и кости от едър добитък. По протежение на 2 км са изхвърлени всякакви отпадъци - от строителни до битови.

Незаконното сметище е открито в четвъртък, 16-ти януари. Още няма информация от службите кой и кога е изхвърлил боклуците.

Най-притеснителното е, че нерегламентираното сметище се намира в близост до река Сазлийка. Отпадъците са събрани и изгорени, а ямата е зарита, уверяват от Общината.

"При проверка на заустващата точка на дъждоотливните води на Стара Загора аз и заместник-кметът по строителството се натъкнахме на тази ситуация. Нямахме сигнал. Видяхме една яма - може би около 25 квадрата беше, с дълбочина не по-малко от 2 м, подготвена вероятно за голям брой животни да се загробят. Веднага сигнализирахме Районната прокуратура и Областната дирекция за безопасност на храните", твърди Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

Припомняме, че това не е единствения случай на незаконно сметище през изминалата седмица. Най-малко един камион животински останки бяха намерени върху част от историческия „Ботев път“ край Враца.

Извършителят също е неясен, а почвите и водите в района ще бъдат изследвани за замърсяване.

След случая властите обсъдиха евентуално изграждане на екарисаж на територията на Северозападна България. Идеята е  да се даде възможност на физически и юридически лица, занимаващи се с производство и обработка на местни и хранителни продукти, да изхвърлят остатъците по законно установения ред.