Овощарите настояват до 20 март да им бъде изплатена обвързаната подкрепа. За тях всеки ден забавяне на средствата е проблем, защото вече над половин година правят само разходи.

Индикативен график 2023 за субсидиите за Кампания 2022 е публикуван от ДФЗ

„Виждаме в индикативния график, че обвързаното подпомагане ще се направи до 31 март, което за нас е сериозно забавяне“, коментира за Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. 

От думите и става ясно, че от сектора нямат официален отговор на въпроса за забавянето, както и конкретен проблем, поради който парите ще постъпят по-късно от обичайното.

„Тези средства започват да стават много необходими. Нормално е да ги чакаме с нетърпение, така и ние ще можем да планираме работния си процес и паричните потоци. В момента активно се тори, има по-интензивното приложение и на продукти за растителна защита. Разходите за труд през зимните месеци съвсем не са малки, заради множеството ръчни операции в овощните градини.

Това са също разходи, които правим в период, когато няма приходи. В крайна сметка в последните години обвързаното подпомагане се изплащаше на малко по-ранен етап, така че ние вземаме тази база. Сега има забавяне, което се отразява на нашата работа“, казва тя. 

Освен това от сектора настояват да научат размера на ставките, но това да не става в деня на превода на парите, а по-рано. „Идеята е да има планиране на нашите разходи и е редно да знаем какви са ставките, така че всеки земеделски производител да може да реши какви дейности ще извърши. Това плащане не е константа, а варира от различни обстоятелства“, уточни Гроздева. 

Тя коментира и резултатите от проведения в петък Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, от чиято работа овощарите не са удовлетворени. Те отдавна настояват за среща с министър Явор Гечев, от есента досега са писали няколко писма до ръководството на аграрното министерство.

„Изпратихме писмо с искане за среща с министъра, в него сме посочили 13 точки, като сме се опитали да синтезираме най-важните теми, а имаме и още много въпроси. Но за пореден път министърът не беше част от тази среща. Смятаме, че Консултативният съвет беше част от отговора на искането ни за среща, но не във формата, който искахме, защото има въпроси, на които отговор може да даде той“, коментира председателят на овощарския съюз. 

Живка Гроздева: Искаме да има планиране на нашите разходи и е редно да знаем какви са ставките, така че всеки земеделски производител да може да реши какви дейности ще извърши.

Важна тема за бранша е предстоящото подпомагане по украинската мярка за 2023 г., а друг въпрос е свързан с информацията, че тази година няма да има (или поне до средата на годината) прием по държавната помощ за инвестиции в първична земеделска продукция. 

Първоначалната причина, поради която няма да бъде отворен прием по тази държавна помощ е, че в Плана за възстановяване и развитие са залегнали схеми и мерки, които се дублират с тази помощ, обявили експерти от аграрното министерство пред представители на бранша.

„На този мотив ние отговорихме, че все още нищо не е стартирало по този план, не се знае кога ще започне да се работи реално. Предложихме да бъде продължена нотификацията за тази държавна помощ, и когато мерките по Плана за възстановяване заработят, тогава да се види дали има реално дублиране и в такъв случай няма да се прилага държавната помощ“, разказва Гроздева.

В крайна сметка след дълго настояване от страна на овощарите дошъл и отговорът – няма бюджет, тъй като средствата, отпускани ежегодно по тази помощ се използват и за плащане по миналогодишни приеми по същата държавна помощ. 

На Съвета в петък са представени и първоначалните ставки по помощта за Украйна, които също не удовлетворяват сектора, защото представената ставка не е 50% от платената през октомври, въпреки че бюджетът тази година е разделен на две.

Новата ставка е по-ниска от 50%.

„В същото време виждаме, че има култури, при които ставката не е намалена или символично е коригирана. Правено е някакво преразпределение, което по никакъв начин не е обсъждано със сектор "Плодове"", отбеляза Гродзева.

Затова овощарите ще искат по-обосновано разпределение на бюджета вътре в сектор "Растениевъдство", както и справедливо, по думите на Гроздева, определяне на ставките по култури.

„Наблюдавам, че недоволството в сектора назрява, ние ще направим още една стъпка да потърсим диалог и чуваемост от страна на ръководството на министерството“, каза още Грозева, която смята, че „работата с аграрното министерство е затруднена и с много бавни темпове се придвижва решението на проблемите“.