Фармацевтичните компании по света са силно заинтересовани от женшена и неговите компоненти и ние очакваме създаването на преработвателни фабрики на територията на България, с цел извличането на различни компоненти от пресен женшен, съобщиха от Асоциацията на производителите на женшен в България по повод нарастващия интерес към отглеждането на билката у нас. 

Овощар: Сега стопаните трябва да поработят за по-добра реколта

Проектът „Българска Женшен Долина“, създаден през 2015 г., доказал в тестовите стопанства на Разлог, Радомир и София, че биологичното отглеждане на женешен у нас дава много добри резултати, припомнят организаторите на проекта. Сега те целят да стимулират диверсификацията в родните стопанства и да защитават интересите на женшен производителите чрез новосформираната Българска Панакс Женшен Асоциация и училището за отглеждане на целебната билка, създадено тази година.

А защо женшен?

Оказва се, че европейските държави са най-големият консуматор на продукти от женшен в световен мащаб, но на територията на Континента няма голям производител. Основните такива са Южна Корея, Китай, САЩ и Канада.

"Нашата мисия е да преструктурираме земеделието в България, като създадем най-голямата биозона за отглеждане на женшен в Европа. Целта ни е да изградим женшен индустрията в България, което ще подобри в пъти рентабилността на фермерите в България", споделят от Асоциацията. 

Колко може да добиете и спечелите от билката?

По думите на браншовата организация – много. Цената на женшен корен варира от 30 до 50 долара за килограм, като добивите от декар достигат до 1 тон. Отглеждането му е 4 години, а минималният добив - около 650 кг/дка. Инвестицията в едно стопанство зависи от начина, по който всеки стопани от ще отглежда билката и материалите, които ще използва, уточняват експертите, но директните разходи на декар са около 6 000 лева, а приходът за четиригодишен период надхвърля 100 000 долара.

В България отглеждането е на 100% органично, тоест цената e по-висока от тази на пазара в момента, която не е за био корен, обръщат внимание браншовите представители.

“Цената на женшена е екстремно висока и стабилна. Търсенето расте с всяка изминала година, което е изключителна възможност за България да стане една от основните прозиводители на тази билка в световен мащаб. Семената от женшен се пазят чрез закони. Например в Южна Корея има официален закон само и единствено за женшена, който забранява износа на семена от държата. Това е с цел да се предпазва индустрията, което се осъществява и в останалите държави производители” подробно разказват от асоциацията с корейски корени, които са и единственият доставчих на посадъчен материал у нас.