Трагедия е. На полето не може да се влезе. Реколтата е унищожена. Това каза за Агри.БГ Атанас Чанев от село Зарник - едно от най-пострадалите села от силния дъжд, който падна в Силистренска област в понеделник.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме? 

Толкова време нямаше дъжд и сега за капак това. Всичко е съборено с коренищата. Ужасно е и за съжаление не може да се направи нищо”, коментира земеделецът, който отглежда царевица.

Преди 3-4 години стопанството на фермера е било с големина 2 500 дка, но впоследствие редуцирал площите до 500 дка. Всички тях обработва в силистренското село, в което все още е обявено бедствено положение. 

По думите му посевите все още не могат да се обследват заради калта.

“Всичко закъсва, не може да се влезе на полето. След 2-3 дни, ако земята опръхне, ще може да видим какво е състоянието. В момента няма откъде да влезем. Трагедия е и съжалявам много... на цялото това нямане сега и това ни дойде до главата. Заровен съм не до носа, а над него и наистина се чудя вече кой път да хващам”, каза още Чанев. 

След горчив опит със застраховането, земеделецът вече дори и не мисли за подобни услуги.

“Навремето застраховах и се отказах от това. Не може да дадеш 12 000 лева за застраховка и като стане нещо, да ти изплатят 2 000 лева. Просто няма как да стане, но това са условията и се отказах. Не застраховам, не очаквам и компенсации. За 22 години в земеделието съм минал през всякакви ситуация и накрая все духаме супата”, заключи Атанас Чанев.