Унищожителен порой съсипа реколтата от царевица в слънчоглед в Силистренско, съобщиха от община Кайнарджа.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Засегнати са много площи, а в селата  Зарник, Светослав и Добруджанка е обявено бедствено положение. За щастие няма пострадали хора.

Проливният дъжд започнал малко преди полунощ в понеделник и е продължил около три часа. Разрушени са още мостове и части от уличната настилка, увредени са електрически стълбове, информират местните власти. 

Освен компрометираната реколта има наводнени къщи и съборени огради. Щетите са в процес на уточнение.

Снощи, 23 август, нов порой заля Карлово след голямото наводнение в понеделник. От началото на седмицата градът е в частично бедствено положение, като падналият дъжд е 80 литра на квадратен метър. 

От наводнението са засегнати над 40 къщи, магазини, офиси и Професионалната гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски". На помощ във възстановяването на града се включиха и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и доброволци. 

Силна гръмотевична буря връхлетя снощи и района на Стара Загора, Хасково и Димитровград. MeteoBalkans съобщава за материални щети като паднали клони и дървета. Бурята беше съпроводена от силни пориви на вятъра и дребна градушка. Към 22 часа стихията се насочи към Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Раковски и Карлово с много силни пориви на вятъра.

Както Агри.БГ вече писа пострадали от природни бедствия животновъди и пчелари могат да кандидатстват за компенсации с държавна помощ.

Фермерите могат да се възползват от финансиране за компенсиране на материални щети заради загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на горски пожари, възникнали по естествен път, свлачища и наводнения и други природни бедствия.

Заявленията за компенсации се подават в областната дирекция „Земеделие“ или в общинската служба по земеделие по местонахождение на животновъдния обект. 

 

Вижте още:

След наводненията: Лозари се опасяват от последици

След пороя: Стопани изгубиха цялата си реколта от картофи

Валежите във Врачанско причиниха щети в планинските райони

Пороят в Монтанско удави животни