Селскостопански животни в чужд земеделски имот. Често срещана гледка и проблем, превърнал се предмет на множество спорове. Поредната история е за коне в нивата на Георги Георгиев от Хасково

Вижте още: Кой има интерес фермерите да се борят за земя, всяка година?

 

Земеделският производител споделя пред Агри.БГ и свои колеги в социалните мрежи, че за четвърти път хваща в имота си безпризорните животни. Самият той наследява стопанството от покойния си баща, земеделец е отскоро и търси съвет как да се справи с подобни проблеми.

"С жена ми сега отглеждаме 56 крави и телета - млечно направление. Обработваме и около 200 дка  земи, като една част са собствени, други са под наем. Сеем различни култури за изхранване на животните и в случая в парцела ми с люцерната, който е 35 дка, за пореден път хващам коне, пасящи без надзор”, разказва за Агри.БГ фермерът.

Той подчертава, че животните не са виновни, но иска това да спре, като пита дали е възможно да получи някакво обезщетение. Негови колеги го съветват да огради имота си, само че той уточнява, че нивата е 35 дка, на 900 метра от регулация и не отглежда „ябълки и круши”, плюс това е със споразумение по чл. 37.

Люцерни и ливади се пасът от 1 септември свободно”, казва коментиращ, друг обаче му припомня, че това се случва с изричното съгласие на собственика. „А правото на частна собственост?”, пита стопанинът.

„Ако смятате, че ще косите в средата на октомври люцерна (освен ако не жънете за семе), можете да извикате комисия и да изчислите щетите, които да предявите, а стопанина с конете да Ви ги изплати, съветва го друг негов колега.

Остава неясно решението на проблема, но че такъв има е безспорно. Агри.БГ многократно е отразявало през годините случай с безпризорни животни в ниви, някои от които свързани със сериозни междуличностни конфликти и години търсене на съдебно решение.