В ЕС през май най-високо темпо на ръст на потребителските цени на хранителните продукти в сравнение с предходния месец е имало в Словения (2,5%), Унгария, Естония, Кипър (1,3-1,4%), а от началото на 2017 г. - в Естония (5,2%), Словакия (3,9%) и Хърватия (3,6%), сочат данните на Евростат, цитирани от ukragroconsult.com.

Белоречков: Полско пилешко месо залива страната ни

В същото време в ред страни цените на храните забележимо са се понижили – в Гърция с 1,5%, сравнено с месец по-рано, в Белгия – с 1,0%, а в Малта, България, Литва и Финландия -  0,5-0,7%.

В сравнение с предходния месец в ЕС най-съществено са се покачили потребителските цени на плодовете, маслата и мазнините. Статистическите данни сочат, че плодовете значително са поскъпнали в Словения (с 28,9%), Кипър (с 12,7%), България (с 11,8%); маслата и мазнините - във Великобритания (с 3,3%), Финландия, Полша, Люксембург (с 2,6 - 3,0%), съобщава ИА «Казах-Зерно».

Същевременно в повечето страни в ЕС за този период са се понижили цените на зеленчуците. Най-значително в Кипър (с 15,6%), Финландия (с 12,8%), България, Литва, Чехия (с 7,3-9,8%).

Нивото на потребителските цени на месото и месните продукти практически не е променено – средно в ЕС цените са се увеличили с 0,5%.

Млечните изделия, сиренето и яйцата са поевтинели с 1,0% (средно по страни ЕС те са поскъпнали с 0,5%); маслата и мазнините, а също така и хлебните изделия – с 0,3%. (в страните от ЕС цените на тези групи храни – с 1,2%).

За периода от началото на тази година на пазара за хранителни продукти на ЕС най-много са поскъпнали плодовете. Следват ги маслата, мазнините, рибата и морските продукти, млечните изделия, сиренето и яйцата.