Зелен фасул, грижливо отгледан от Мария Иванова в Петрич, ще се представи на редовния Фермерски фестивал в центъра на столицата в сряда, 5 юни.

Домашно сирене за ценители на фермерския фестивал

Стопанството на Мария Иванова ще предложи на фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ също краставици, домати и тиквички от екологично чистия регион.

На 1 юни беше отбелязан Световният ден на млякото, а фермерският пазар ще предложи голямо разнообразие от качествени млечени продукти - сирене, кашкавал и кисело мляко, произведени от краве, овче, козе и биволско мляко. 

Сред производителите са Мандра „Мантаров", Ферма „Под Балкана“, Ферма „Благовец“, ферма „Чемерник“, „Братя Борисови“, Млечна компания - Чепеларе, Ицо Василев от село Нефела и други.

По традиция всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред сградата на земеделското министерство да се предлагат фермерски храни от различни райони на страната. Част от стопанствата са разположени на територии от „Натура 2000“ в Западна и Централна Стара планина.

Фермерският пазар се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Посетителите намират там разнообразни занаятчийски храни на малки производители на сезонни плодове и зеленчуци, яйца и прясно месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, занаятчийски хляб, ядки, био гъби шийтаке, чайове, подправки и други.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба № 3 и Нарадба № 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните.