От последната кандидатстудентска кампания най-желана се оказа специалността „Агрономство по етерично-маслени култури“, споделя в ефира на Дарик радио доц. дн. Нели Грозева, заместник-ректор по учебната част на Тракийския университет в Стара Загора.

Ще има ли нулева година за розопроизводството?

Обратно на лошите сигнали от сектора за ниски изкупни цени, намаляване на площите и прочее, според доц. Грозева именно нуждите на пазара са продиктували появата на тази специалност в Тракийския университет, която е единствената в бакалавърската степен в страната. 

„Ректорското ръководство и Аграрния факултет съвместно решихме две години студентите да се обучават в Тракийския университет, за да добият основните познания, които са необходими на един агроном по принцип. След което голяма част от техните занятия ще бъдат извеждани от специалисти от Селскостопанската академия и то основно от Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък. Основното обучение ще протича в тяхната база.

Така студентите ще бъдат максимално добре подготвени, ще познават най-новите сортове хибриди, какви са новите етеричномаслени култури, които навлизат като по-масово отглеждани у нас. Виждате, че непрекъснато се увеличава техният дял. Това провокира сякаш интереса на студентите към тази специалност“, обяснява подробно зам.-ректорът. 

По думите и всички останали специалности свързани с аграрното производство също отбелязват по-висок интерес и са запълнени на 100%.  В Аграрния факултет се обучават специалисти: грономи, агрономи по етеричномаслени култури, зооинженери, аграрни инженери, технолози по аквакултурите и ветеринарни лекари.

Голяма част от студентите, които се обучават, са или земеделски производители, или деца на земеделски производители, на които им предстои да поемат бизнеса. Мога да кажа, че минимум две трети от тях намират своята реализация. При задочниците над 70% са заетите в момента в производството, към което са се насочили и в университета. Затова са избрали и тази форма на обучение“оделя още доц. Грозева и подчертава:

„Една част от практическите занятия, както и предвидените летни стажове на студентите, се провеждат във водещи ферми и фирми, където обучаващите се могат нагледно да видят последните достижения в областта, в която са избрали да се реализират, за да може, когато завършат, да могат да се влеят в редиците на съответното аграрно производство“.

Относно поведението от страна на бизнеса доц.Грозева е категорична: „Винаги, когато сме потърсили бизнеса, той откликва. Дори в методичните съвети на всички специалности има включени представителни на бизнеса, а в тези съвети се разглеждат учебните планове и програмите на всяка една дисциплина. Много са фирмите и фермите, в които възпитаниците карат летни и други стажове“.

В настоящия момент обучението, както във всички университети, е затруднено заради пандемичната обстановка. Занятията са онлайн, с изключение на клиничните практически занятия на ветеринарната медицина. Основните теренни дейности в областта на растениевъдството са през месец май и от управата се надяват, че дотогава обстановката ще се е подобрила и ще има възможност за тяхното провеждане.