Затегнати са мерките за дезинфекция и контрол заради африканската чума. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов инспектира предприетите мерките в Добричко и на ГКПП „Кардам“.
 
 
Ресорният министър участва в създаването на Областен координационен щаб за превенция и недопускане на африканската чума по свинете в Добрич. 
 
“Имаме много добра координация с МВР и граничните власти. Лично посетихме ГКПП „Кардам“, за да се уверим, че се прилагат необходимите мерки за дезинфекция и контрол”, заяви министър Порожанов. Той подчерта, че е много важен контролът по границата и на самите ГКПП. Изискването е да не се внася от Румъния свинско месо и хранителни продукти, съдържащи такова месо в личния багаж на пътниците. 
 
снимка: МЗХГ
 
Проверяват се багажи и коли, при установено наличие на забранени продукти, те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават.
 
„Към момента на ГКПП "Кардам" се извършва машинно дезинфекциране, до дни ще бъде възстановена и ямата там“, каза Румен Порожанов. Осъществява се абсолютен контрол на движението на животни и не се допуска превозването им без документи.
Около 450 000 са свинете в страната, а близо 350 000 от тях се отглеждат в Силистренска и Добричка области. Индустриалните ферми имат много добра биосигурност, но не може да се каже същото за т.нар. задни дворове - домашно гледаните животни, обясни Порожанов.
 
снимка: МЗХГ
 
По време на пресконференцията изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев обясни, че  болестта е изключително заразна и се разпространява  много бързо. Правят се препоръки към стопаните в 10-километровите зони около големите ферми да усвоят животните за домашно ползване. По-думите му най- ефективните мерки в превенцията са контролът върху вносът на храни и намаляване на популацията на дивите свине. 
 
“Уверявам Ви, че ще вземем всички необходими мерки срещу африканската чума по свинете”, подчерта министър Порожанов.  
 
Той запозна фермерите с мерките предприети от държавата и създаването на областния координационен щаб в Силистра. Фермерите също подчертаха, че най-ефективна мярка би било намаляване на популацията на дивите свине и засилване на контрола по границата. По отношение на оградата по думите им бодливата тел е по-добро решение от електропастир и действително би могла да ограничи преминаването на дивите животни.