Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подлагат на специален контрол вносните зеленчуци от Турция за наличие на остатъци от пестициди.
 
 
„БАБХ няма данни на българския пазар да се реализират опасни храни към момента“, каза д-р Александрина Борисова, началник на отдел в Дирекция „Контрол на храните“ на Агенцията.
 
По думите й, контролът се извършва още на граничния пункт и на територията на страната не се допускат пратки, при които е установено повишено съдържание на пестициди или замърсители.
 
„Официалният контрол, който осъществяваме, е ежедневен и постоянен и в случай, че има храна, която дори и в минимален аспект би могла да застраши здравето на потребителите, обществеността ще бъде осведомена“, подчерта д-р Борисова. 
 
През миналата година са взети над 363 проби за пестициди, от които има пет несъответстващи – при карфиол, маруля и лимони. Пратките са иззети от пазара и са унищожени. Установени са нарушения и при проверки на храни по БДС. Те са изтеглени от пазара, а етикетите им са сменени, така че да няма претенция, че са произведени по стандарта. Несъответствията са за млечни произведения, хлебни продукти и брашно.
 
„Независимо от температурата на околната среда, месото и всеки друг продукт, който изисква хладилно съхранение, трябва да се съхранява целогодишно при необходимите условия“, предупреди д-р Борисова.