Опитите да се отгледа оригинална продукция датират от много години. В интернет може да откриете различни снимки на квадратни дини и тикви. Японските и американските фермери дори правят опити за отглеждането на краставици и домати, които разрязани на две имат формата на сърце или звезда. Земеделски производители се гордеят със своите зеленчуци, наподобяващи герои от анимационни филми, а в супермаркети в Китай може да си купите круши във формата на Буда, съобщава agrostory.

Фермери: Проблемът с черешите става още по-голям!

Как започна всичко?

Преди време един японец се замислил как да реши проблема с транспортирането на неудобните за носене дини. Овалната им форма заемала твърде много място. Така решил да отгледа диня в квадратна форма, която пести пространство. Той създал прозрачна кутия от органично стъкло и сложил в нея малка диня. Така тя пораснала в желаната форма.

Дините с квадратна форма не само по-лесно се превозват, но и по-ефективно запълват търговските площи. Така производителите пестят от логистични разходи.

Този начин на производство обаче е свързан с повече вложения в процеса на оглеждане. Това не възпира фермерите да продължават да предлагат на пазара квадратни дини. Последните са се превърнали във визитна картичка на Япония.

Днес квадратни дини и тикви се отглеждат в Бразилия, ОАЕ, Япония, Испания и Китай. Фантазията на земеделските производители няма граници. В техните ръце дините приемат фантастични форми – например във вид на човешка глава или футболна топка. Част от технологията дори е патентована и засекретена.

И не само дини…

Предприемчимите китайци и американци не спират да експериментират. През годините станахме свидетели на тикви във формата на главата на популярни реални и фантастични персонажи: Франкенщайн, Роналд Рейгън, Маргарет Тачър.

В супермаркетите в Китай особен интерес представляват плодовете и зеленчуците, отглеждани в специална форма. Например фигурата на Исус Христос, Буда, Дядо Коледа, Конфуций и Мао Дзъдун.

Идеални за тази технология на отглеждане са краставиците, тиквичките, доматите, патладжаните, ябълките, крушите, портокалите, лимоните, дините, тиквите и пъпешите.

Украинците също започнаха да предлагат правоъгълни дини

Тази практика става все по-интересна и притегателна за фермерите в Украйна.

Миналата година Валерий Подолски събра първата си реколта от квадратни тикви. Програмистът, агроном и творческа натура дръзнал да опита и успял.

За негово вдъхновение послужил испанският град Фигерас, а също така музеят с творби на Салвадор Дали. Виждайки уникалните експонати, Валерий решил да направи подобни шедьоври от плодове и зеленчуци.

Агрономът самостоятелно създал чертежите на бъдещите контейнери, изработени от поликарбонат. Поставил маркери, усъвършенствал готовия модел и пристъпил към избора на плод – това била динята.