Кампания 2023 бе по-различна от предходните. Заради влизането в новия програмен период и промяна на европейската политика в земеделието като цяло бяха нужни нови правила и наредби. За съжаление, времето не достигаше и редица нормативни документи бяха съставени в последния момент. Бяха пропуснати или удължени много срокове.

На изчезване: След 2025 г. ще ревизират ефекта от пашата в защитените територии

За животновъдите ключово подпомагане в отрасъла е за поддържането на пасища и ливади. Добра новина за тях беше, че някои захрастени пасища станаха допустими съгласно чл. 53 (4) на Наредба № 3 от 10 март 2023 г.:

Постоянно затревените площи, които се поддържат чрез паша, са допустими за подпомагане и когато върху тях има мозаечно разположени храсти, годни за паша, скали и други трайно неподходящи за подпомагане площи, при условие че не възпрепятстват земеделската дейност. 

Но за разлика от всички други земеделци, на животновъдите, ползващи пасища и ливади, не им бе дадена възможност за корекция или оттегляне на площи съгласно чл. 61 от същата наредба.

На 3 ноември 2023 г. много след края на Кампания 2023, Наредба №3 от 10 март 2023 г. се променя за трети път за една година. Така животновъдите разбират, че им се отнема възможността по чл. 59 2. ал. 4 и думите „или да представят допълнителни доказателства” се заличават. 

Оказва се, че заявените пасища с храсти и баири, които не могат да се почистват с техника и се захрастяват по тази причина, където през лятото и есента стопаните си пасат добитъка, тъй като почистените с шредери пасища за превърнати в пустиня заради сушата, всъщност не са допустими.

По този начин кандидат бенефициентите не могат да докажат, че тези площи са пасани, въпреки че разполагат с GPS тракери и други доказателства за денонощното им движение по допустимите по новите правила площи. Не могат и да ги откажат, тъй като Системата за мониторинг на площ не се отнася за пасища, което става ясно от новина в сайта на ДФЗ на 09.11.2023, която гласи: 

По отношение на констатациите от СМП, които са публикувани в табличен вид в индивидуалните профили на кандидатите в СЕУ за Кампания 2023, обръщаме внимание, че данните в посочените по-долу четири колони касаят условия за допустимост, които не са монитируеми за настоящата кампания. Това са колони: „Поддържане чрез паша“; „Поддържане чрез косене“...

Има надежда, че от МЗХ ще дадат възможност на животновъдите да възразят и ще бъдат прегледани възразените площи, но според стопаните това не е достатъчно.

„Моля, не позволявайте да ни наказват със санкции и удръжки нас, животновъдите, за това, че цяла година ДФЗ и МЗХ променяха наредби и правила по време на кампанията и дори след края й! Оставете възможността за оттегляне (коригиране), от която ние, животновъдите с пасища и ливади, бяхме лишени, за да откажем спорните площи! Така ще облекчим бюджета за земеделие и ще си спестим съдебните разноски”, апелира Пламен Якимов, който се занимава с месодайно животновъдство в Ловешко.