Само за 24 часа браншовите организации трябваше да реагират на писмото на агроминистерството за избор на национален координатор в сектор земеделие към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2020 – 2025 г.

Браншовици: Съмнителен избор за наш представител в Европа

Това е консултативен орган на Съюза, а ключов момент е, че нашият представител ще има важна роля за формирането на европейската политика в земеделието, включително следващата ОСП.

Както Агри.БГ вече писа, е предложена една единствена кандидатура и то от Икономическия и социален съвет, а не от Министерството на земеделието. Става дума за Диляна Славова, представена като национален координатор на Българска асоциация на фермерите (БАФ). 

Оказва се обаче, че Диляна Славова е бегло позната на повечето браншовици, а други чуват за нея за първи път. В началото на този програмен период, т.е. през 2014 г. тя присъства на консултативни съвети като секретар на Асоциацията на млекопреработвателите. Година по-късно е избрана за първи път като член на ЕИСК. Ако бъде преизбрана, това би бил нейният втори мандат.

От бранша твърдят, че за цялото това време Диляна Славова нито веднъж не е посетила техен консултативен съвет. Не е потърсила контакт с производителите, не е поставяла в Брюксел техните проблеми. „Не може толкова години уж да работим заедно, а да не познаваме нашия представител в този комитет“, коментират те.

Браншовик: „На нас ни трябва човек, който да ни има контактите. Не знам дали всички браншови организации ще се обединим около една кандидатура, но е важно да изразим мнение.“

А кандидатура от бранша вече има, и то не една. „Национален земеделски форум – ОСП след 2020“, в която влизат представители на над 30 браншови организации, се обединяват около Таня Дъбнишка.

„Това е отговорна работа. Имахме един дремещ човек с два мандата. Полезно е да има някой, който е компетентен и може да си говори с всички в бранша. Трябва експертна позиция, не става дума само за контакти“, сподели самата Дъбнишка за Агри.БГ.

Кандидатура има и от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите – Наталия Тодорова, която е изпълнителен директор на НАЗ. 

„Тя е запозната с всички проблеми на бранша. Като личност се е доказала през годините. Имаме й доверие, подкрепени сме и от Съюза на кооперациите“, съобщи председателят на НАЗ – Костадин Костадинов. 

НАЗ: „Ние искаме човек, работил в бранша, който познава неговите проблеми и се среща с хората.“

Животновъдни асоциации се консолидират около кандидатурата на Людмила Тодорова, която е била председател на Съвета на българските аграрни организации. 

„Тя е изключително активен човек, който направи много за фермерите в предишния програмен период. На нас ни трябва един такъв представител, който действително да ни представлява в Брюксел и да ни помага да вървим напред. А Людмила Тодорова е такъв обединяващ човек“, убедена е Мария Степанчева – председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ).

Всички кандидатури трябва да са внесени в Министерството на земеделието днес, до 10:00. Времето ще покаже, дали браншовите организации ще успеят да стигнат до една консенсусна фигура, която да ги представлява в Брюксел.

„Важното е да се работи в синхрон и координаторът да поддържа исканията на бранша и на министерството, за да можем да се развиваме напред и България да заема едно достойно място в ЕС“, убедена е Степанчева.