Ревизия на стратегията “От фермата до трапезата”. За това призовават анализаторите от Farm Europe. Последиците от Руската инвазия в Украйна вече се усещат - те са драматични се случват пред очите ни.  Двете страни са топ износители на пшеница, царевица и слънчоглед.  Войната блокира износа от Черно море. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Какво ще стане с новата кампания - никой не знае, а първите ефекти са видими - цената на зърното расте, пишат анализаторите. 

В същото време животновъдите изнемогват от цените на фуражите. Всичко това води до по-високи цени и за крайния потребител. 

Потребителите в Европейския съюз ще трябва да плащат повече за храните от първа необходимост заради растящата инфлация. И то не само в Европа, но и по целия свят.

Войната носи болка, но тя е и будилник за изпадналия в летаргия ЕС. 

Вече е напълно ясно за всички европейци, че трябва да подобрят енергийния си суверенитет и да бъдат по-малко зависими от вноса от Русия. 

Това се отнася и за храната. Енергийната и продоволствената независимост са ключови, затова не бива да застрашаваме своите запаси, посочват анализаторите и в тази връзка те смятат, че 
стратегиите “От фермата до трапезата” и тази за биоразнообразието са в пълен разрез с това. 

“Всички проучвания и анализи, направени по предложенията на ЕК, включително и този, направен от самата комисия, показват поразителни резултати: предлагането намалява с повече от 10-15% при зърнените култури, маслодайни култури, говеждо месо, млечни крави; над 15% при свинското и птиче месо и над 5% в зеленчуци и трайни насаждения

Публикуваните анализи показват сходни резултати, като не оставят съмнение, че ще се сблъскаме със свиване на продукцията от селското стопанство и то заради водените политики на ЕС”, твърдят анализаторите. 

Според тях ЕС не трябва да следва политика, която намалява селскостопанското му производство, когато глобализацията и сигурността на доставките са изправени пред предизвикателство и световното търсене на храни и фуражи се увеличава, а броят на населението на Земята расте. 

Според анализаторите Европейската комисия следва да ревизира своите идеи и предложения. 

Проблемът не е в борбата с климатичните промени, а в това, че за да се компенсира намаленото производство в ЕС, на други места ще се увеличи и то без да се следи за опазването на околната среда, с всички негативи върху нашето производство и инфлацията. 

Има алтернативни политики, които ще предпазят околната среда и ще се борят с промените в климата, но и ще увеличат потенциала ни за продукция. 

Ключът е да се насърчат правилните инвестиции, за да се постигне устойчив растеж на производителността. Изпълнимо е, доказано е, че е правилно, но трябва да увеличим усилията в ЕС.

Комисията следва да направи равносметка на оценките на своите недобре обмислени предложения и незабавно да промени начина. Комисията не трябва да прави никакви конкретни законодателни предложения, преди да преразгледа фактите, смятат анализаторите.