От 300 до 700 кг царевица от декар жънат стопаните от Добричка област. По-добрите резултати са в землищата, в които е паднал дъжд, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Гласувайте: Нужни ли са законови промени заради пасищата?

„Прави впечатление, че по-ранните хибриди царевица се държат по-добре. Измества се срокът на вегетация, те успяват да изпреварят силните горещини“, допълни стопанката. Засушаването през последните години в Добруджа провокира земеделските производители да търсят решения, за да се справят с производството на техническата култура, която е силно зависима от продължителни суши и екстремно високи температури. Често голяма част от тях се насочват към продукти с ФАО около 200, докато доскоро най-търсената и популярна група по ранозрелост в Добруджа беше 350-400 по ФАО. Селекционерите от семенарските компании също са насочили усилията си към създаването на по-ранни хибриди, при които обаче да няма компромис с добивите.

„Не можем да коригираме срока на сеитбата. Например тази година беше много студено през пролетта в Добричка област, това е риск. По отношение на хибридите обаче можем да взимаме решения и да избираме. Това ни чака. Трябва по някакъв начин да се напаснем с промените, които настъпват в климата“, обяснява още Радостина Жекова. 

По данни на областната земеделска служба вече са ожънати повече от една трета от засетите през тази пролет малко над 912 000 дка с царевица.

Средният добив възлиза на 572 кг/дка. 

При слънчогледа жътвата е на финала си и стопаните са прибрали зърното от над 780 000 дка. Средните резултати показват 258 кг/дка. По полетата на Добруджа са останали за реколтиране около 70 000 дка с маслодайната култура.