Вярно ли е, че се предлага намален бюджет по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за следващия програмен период, предвид публичните изказвания на Васил Грудев. Това е депутатски въпрос, отправен към земеделския министър по време на парламентарния контрол. Депутати твърдят, че такова предложение е отправено и от агроминистерството на заседанията на Тематичната работна група (ТРГ). 

Вижте за кои нови приеми по ПРСР ще се намерят пари

Това предложение дойде от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, касаеше само големите стопанства и по никакъв начин не е ставало въпрос за намаляване на финансирането“, е отговорът на аграрния министър. В него се твърди, че предложението, което министерството е направило в обхвата на дебатите в ТРГ, касае само големите ферми с над 500 хил. СПО и то все още подлежи на дебат.

„Не са научени уроците от настоящия програмен период, защото не е отчетен факта, че огромният дял от отпуснатата безвъзмездна помощ отива в ръцете на няколко мащабни стопанства“, репликира опозиционният депутат.

Той заяви, че е нужно да се отчетат и проблемите по изпълнението на мерките от настоящата ПРСР, най-вече бавната обработка, която продължава с години и това, че все още има много нефинансирани проекта. За пример бяха посочени мерките: 8.6 (която нямала още оценка за съответствие), 6.4.1, 4.1.2, както и COVID мярката, „по която един бенефициент е получил средно 2344 лв.“.

„Лошо впечатление прави и предложението на ДФЗ с по-голям размер да се финансират неселскостопански дейности, за сметка на по-малкия процент подпомагане например за преработката на селскостопански продукти“, беше друг укор към агроведомството от трибуната на Народното събрание.

Министърът на земеделието възрази и заяви, че работата по цитираните мерки е в доста по-напреднал етап, а поуките са направени и се работи в посока на подобряване на бъдещото изпълнение.

"В това, което като нови критерии за допустимост ние сме предложили в хода на заседанията на ТРГ, са отчетени и слабостите по отношение на броя финализирани проекти", завърши изказването си земеделският министър.