ДФЗ предлага финансовото подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да се намали на 25%. Това да се случи от следващия програмен период, уточнява изпълнителният директор Васил Грудев, цитиран от 24 часа.

Васил Грудев: 24,3 млн. лв. ще бъдат по сметките на 6000 козевъди и овцевъди

Идеята е да бъдат финансирани повече реални проекти. Сега фермерите с проектни предложения по повечето мерки на Програмата имат възможност да получат субсидии в размер на 50%. Предложението е това подпомагане да падне на 25% и още толкова да е кредитиране от ДФЗ.

Подобно изменение тепърва ще се дискутира и няма да се реши без подкрепата на бранша. По думите на Васил Грудев в момента над половината от подадените предложения не се реализират, защото банките не финансират проекти, направени само заради субсидията.

Дали обаче това е единствената причина за ниския брой на осъществени проекти, питат се фермери. Сред тях има такива, които с години чакат да подпишат договори, а когато дългоочакваният момент най-накрая дойде, икономическата обстановка вече не е същата, те са сменили своя бизнес план, идеята им е морално остаряла или просто са вдигнали ръце от тромавата система.