Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор в Русия „Росселхознадзор“ ограничи вноса на овце и кози от България. Мерките са приети заради влошаването на ситуацията при разпространяването на чумата по дребните преживни животни у нас, пише ТАСС.
 
 
„Във връзка с влошаването на ситуацията с чумата по дребните преживни животни на територията на България от 29 август 2018 г. се въвеждат временни ограничения за износа на овце и кози, семенна течност на домашни овци и кози, ембриони на овце и кози, а също така и продукция, която не е преминала през обработка, осигуряваща разрушението на вируса“, пише в заявление на ветеринарната служба.
 
В допълнение временни ограничения са наложени и за транзита на овце и кози от България през територията на Русия, добавиха от фитосанитарната служба.
 
Все още не е ясно как чумата дойде в България. Наскоро обаче Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) посочи конкретна теория за това кой е първоизточникът на чумата по дребните преживни животни.
 
„На 2 юни 2018 г. се е състоял фестивал на народната музика, като турски граждани са пресекли границата, за да присъстват на мероприятието. Събитието се е състояло в Болярово. Оттам на 15 юни започва ислямският празник Рамазан. Считам, че това също е една от причините“, обясни шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев.