Народното събрание ще разгледа след лятната си ваканция нов проект за промени в Закона за лова и опазването на дивеча, които да позволят по-голям отстрел на диви свине като мярка срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Европа ни изпраща проверка, преди да отпусне пари за чумата

„Във връзка с увеличаването на запасите на дивеча се усложнява и епизоотичната обстановка, свързана с разпространението на Африканската чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби“, коментира вносителят Александър Сабанов.

Той предлага законът да даде възможност на министъра на земеделието, храните и горите със своя заповед да променя сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка.

Предложението е това да става след съгласуване с министъра на околната среда и водите като част от мерките за профилактики, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните.

Сега всяка промяна на сроковете за ловуване трябва да премине през гласуване в парламента, с което да бъде изменен законът.

Според Александър Сабанов заинтересовани от промяната са не само ловците, но и всички юридически и физически лица, които търпят икономически загуби от разпространението на АЧС.

Той допълва, че законопроектът е бюджетно неутрален, като неговата цел е да се ограничат стопанските загуби от опасната инфекция.

Всички новини по темата вижте ТУК