Официални лица, представители на браншови организации, арендатори, фермери, председатели на кооперации и частни земеделски производители от цялата страна се събират в курорния комплекс Албена за началото на Националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него“. Голямото събитие за аграрния сектор се организира за 16-ти пореден път от „Добрички панаир“ АД.

Семинарът ще започне утре 16-и Ноември и ще продължи до 18-ти ноември, като целта му е да постави актуалните в земеделския сектор проблеми, да срещне страните по тях и да подтикне участниците към общи ангажименти за преодоляването на трудностите. Сред официалните гости на семинара са Светлана Боянова – зам.-министър на земеделието и храните, Светослав Симеонов – изп. директор на Държавен фонд „Земеделие”, Детелина Николова – кмет на град Добрич. Приветствие към участниците ще направи и Мария Неделчева – евродепутат и член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

Дискусиите са насрочени за утре сутрин в 9.30 часа, а първият дебат ще  е относно това, как да се подобри усвояването на евросредствата предвидени за земеделието и развитието на селските райони. С особена важност ще се акцентира върху въпроси като например - какво предлага България по отношение на общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период. Ще бъдат коментирани и схеми за кредитиране на земеделските производители с участието на МЗХ и ДФ Земеделие и РА и комисията по земеделие и гори, комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Друга от важните теми е свързана с използването на интернет, като платформа за обмяна на добри практики, продажби на агро-стоки и комуникация с клиенти, партньори и администрация, а лектор ще е Борислав Борисов от Фермер.БГ – Социалната мрежа на българските фермери. По време на семинара ще се говори и за новостите при семената за 2011 г. Ще бъдат представени и новите сортове на Института по овощарство в Пловдив. Акцент в програмата са и дейностите и технологиите за прецизно земеделие.

Цялата програма на Националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него“ 2010 може изтеглите от тук