Има опасност Европейската комисия да отнеме изцяло или частично акредитацията на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - Разплащателна агенция след задържането на шестима високопоставени служители на институцията.

След акция на спецпрокуратурата: Задържаха шест ръководни лица от ДФЗ

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов заяви това пред бТВ в коментар за акцията на специализираната прокуратура, ГДБОБ и КНКОНПИ в ДФЗ на16 юли във връзка с разследването за злоупотреба с европейски субсидии по проекти на бизнесмена Миню Стайков.

Очаква се днес да бъдат повдигнати обвинения на задържаните шестима служители. По неофициална информация единият от тях е зам.-директорът на фонда Калоян Костадинов, а останалите петима са директори на дирекции в ДФЗ. Институцията има общо 18 дирекции.

По информация от държавното обвинение правоохранителните органи разполагат с данни за нарушения по две европейски програми – Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Мирослав Найденов: „Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важния ресор – развитие на селските райони."

Бившият земеделски министър подчерта, че през ДФЗ минава огромен финансов ресурс - 7,5 млрд. евро за период от 7 години.

„Тъй като ДФЗ е акредитирана от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват. Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван“, каза Мирослав Найденов.

Бившият министър коментира и усложнената епизоотична обстановка във връзка с бързото разпространение на Африканската чума по свинете (АЧС).

Той призова държавата да дава като компенсация на стопаните по две прасета за всяко болно или унищожено животно. По този начин може да се получи реално съдействие от хората, за да бъде предпазено индустриалното свиневъдство, което по думите му е бизнес за милиарди.