Шестима души на ръководни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са арестувани след акцията на спецпрокуратурата. Претърсванията в ДФЗ започнаха тази сутрин, във връзка с досъдебното производство срещу бизнесмена Миню Стайков. Това съобщи зам.-главния прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг.

Извънредно: Акция на прокуратурата в ДФЗ, обискират и адреси на служители 


Акцията се проведе съвместно с ГДБОП – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и се провежда със съдействието на КПКОНПИ- Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като се претърсват кабинети на служители във фонда, както и техни адреси.

„В хода на това досъдебно производство са привлечени като обвиняеми 8 лица, както е известно. За ръководител на групата е привлечен Миню Стайков и е с мярка „задържане под стража“ и още 7 лица.
Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че за да се случи това е оказано съдействие от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения.

В момента 6 лица, включително зам.-изпълнителнителния директор на ДФЗ, директори на дирекции и други, като почти всички са на ръководни позиции във Фонда, са с административна мярка задържане от 24 часа.

В рамките на тези 24 часа ще се прецени колко от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, какви ще бъдат мярките за неотклонение и всички процесуални подробности“, разясни Гешев.

 

Задържаният изп.директор е назначен на поста съвсем скоро, но се разследва за предишен период от време, когато е бил директор на дирекция. Гешев не спомена име, но според описаните от него детайли има основание да се смята, че това е Калоян Костадинов.


От 2007 г. до 2011 г. Костадинов е работил като старши експерт дирекция „Обществени поръчки и концесии" в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

В периода 2011-2014 г. Костадинов е бил главен юрисконсулт в дирекция „Търговски дружества, нормативно регулиране на системата на културата и обществени поръчки“ в Министерство на културата.

От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.

 

Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор на ДФЗ - Румен Порожанов.


„Към този момент няма доказателства, които да ангажират неговата наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, категоричен е зам.-главният прокурор.

 

Как се стигна до тук?

 

В началото на месец май обвиниха собственика на Винпром „Карнобат“ – Миню Стайков и още 7 души в злоупотреба с евросубсидии. Става дума за "източване на пари" по програми, отнасящи се за развитието на селските райони и конверсия на лозята. 

 

„Обвинения са повдигнати за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“. Останалите 7 лица са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия,са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица, обясни преди време Гешев.

 

И по двете програми са отпуснати солидни средства от еврофондове.

 

"По ПРСР са поискани и одобрени от ДФЗ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с фонд „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв.“, обясни зам.-главният прокурор и конкретизира, че става дума за кандидатстване в периода 2015 – 2018 г. 

 

Още тогава 5-ма души бяха задържани за 72 часа. Оказа се, че шестият е Миню Стайков, а другите двама са извън страната.

 

Още тогава стана ясно, че служители на ДФЗ ще бъдат проверени. До задържането на лицата от Фонда се стига след редица разпити и събиране на доказателства по случая. След 24 часа предстои да стане ясно кои са задържаните за 24 часа лица и кои от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мярките за неотклонение.