Както писахме в предходен материал, в рамките на вече популярната кампания „Заедно за българското село!“, фондация Смарт Агростарт отправя серия от препоръки до отговорните институции, имащи за цел цялостното подобряване на законодателството в сферата на земеделието и развитието на селските райони у нас.

В настоящия материал представяме на вашето внимание още седем предложения на неправителствената организация, свързани с националното законодателство в сектор "Земеделие и развитие на селските райони" за прилагането  на стратегически и нормативни документи, касаещи програмния период след 2023 г.

Основна цел на препоръките е подпомагане процеса по формулиране или преформулиране на целевите политики и механизми, насочени към аграрния сектор, включително подпомагане процеса по разработване, подобряване или актуализиране на националното законодателство в сектора. Постигането на тази цел е обвързано с  подобряване нивото на участие на заинтересованите страни при разработването на различни документи, които ще определят политиката за развитие на сектора в следващите години.

1.При разработване на национални правила за подкрепа да се взаимстват и адаптират вече установени добри практики, като например дефиниране на определения, дефиниране на изискванията към кандидатите, дефиниране на финансови условия, дефиниране на изискуеми проектни документи и др.

2.Ежегодните кампании за предоставяне на подпомагане да стартират при налично пълно законодателство, определящо правилата за подкрепа, което предварително в разумни срокове е било обект на обществени консултации и обсъждания със заинтересованите страни. Промяната или допълването на законодателството в рамките на съответната ежегодна кампания създава несигурност и неувереност при земеделските стопани, което създава предпоставки за допускането на грешки и невъзможност за получаване на подкрепа.

3.Приоритетно разработване на националните правила за прилагане на интервенции от СПРЗСР 2023-2027, които осигуряват подкрепа за инвестиции в селскостопанския сектор, инвестиции в селските райони и подкрепа за млади земеделски стопани. 

4.Да се предвиди широка информационна кампания за интервенциите от СПРЗСР, в която да се акцентира на новите моменти, както и на съществените изисквания за предостяването на подкрепата по тези интервенции.

5.Да се продължи тенденцията за намаляване на административната тежест при предоставяне на различните форми на подпомагане чрез намаляване броя на документите, които кандидатите предоставят и сроковете, както и чрез повишаване на нивото на информираност и обучение на кандидатите, особено за по – малките земеделски стопанства, млади фермери и нови земеделски стопани.

6.По-ясно формулиране на различни видове условия за предоставянето на подкрепа, като същите да бъдат адаптирани спрямо вида на подкрепата и целевата група кандидати, които се възползват от тази подкрепа. Особено внимание трябва да се обърне на добри практики, които са наложени в годините по различните форми на подпомагане, особено в случаите на прилагане на нови възможности за подпомагане.

7.Да продължи тенденцията за електронизиране на процесите по кандидастване за подпомагане, както и комуникацията между заинтересованите страни и администрацията. За целеви групи от земеделските стопани, които срещат трудности при използването на различни електронни системи и регистри да се предви подходяща форма за обучение или разяснение на ползите и възможностите на електронните услуги.

Фондация Смарт Агростарт изпълнява проект №BG05SFOP001-2.025-0099 с наименование „Заедно за българското село: Преодоляване на предизвикателствата, свързани с необходимостта от своевременно подобряване на националното законодателство в сферата на земеделието и развитието на селските райони чрез правилно адаптиране на нормативната база за прилагане на политиките в сектора.“ Финансиран от Европейския социален фонд и изпълняван по Оперативна програма „Добро управление“.

Повече за кампанията може да научите на следния линк: https://smartagro.bg/project/zaedno-za-balgarskoto-selo-2023/