Във връзка с изпълнението на проект №BG05SFOP001-2.025-0099 от Фондация Смарт Агростарт, „Заедно за българското село: Преодоляване на предизвикателствата, свързани с необходимостта от своевременно подобряване на националното законодателство в сферата на земеделието и развитието на селските райони чрез правилно адаптиране на нормативната база за прилагане на политиките в сектора“, финансиран от Европейския социален фонд и изпълняван по Оперативна програма „Добро управление“, и в съответствие с АПК, Раздел I и II, Фондация Смарт Агростарт отправя предложения до Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“, свързани с националното законодателство в сектор "Земеделие и развитие на селските райони" за прилагането  на стратегически и нормативни документи, касаещи програмния период след 2023 г.

Основна цел на препоръките е подпомагане процеса по формулиране или преформулиране на целевите политики и механизми, насочени към аграрния сектор, включително подпомагане процеса по разработване, подобряване или актуализиране на националното законодателство в сектора. Постигането на тази цел е обвързано с  подобряване нивото на участие на заинтересованите страни при разработването на различни документи, които ще определят политиката за развитие на сектора в следващите години.

1.Подобряване на нивото на информираност и процеса на комуникация между отговорните институции и заинтересованите страни при разработване на националните правила за прилагане на нови механизми за подпомагане. Да се предвиждат по - дълги срокове за обществени консултации при разработването на нормативната база, както и да се организират информационни срещи, на които да се представя информацията за условията и ангажиментите, произтичащи от представеното законодателство.

2.Определянето на периодите за кандидатстване и тяхната продължителност за различните форми на подкрепа да бъде предварително представена и обсъждана със заинтересованите страни. Също така времевата рамка/график да бъде изпълнявана съобразно утвърдените срокове и периоди, като се гарантира предвидимост и възможност за планиране от страна на заинтересованите страни.

3.Продължителността на периодите за кандидатстване да бъдат съобразени с естеството на подкрепа, включително времето за подготовка на съответните документи и информация в съотвествие със специфичните изисквания.

4.При разработване на националните правила за предоставяне на подпомагане по различни направления и интервенции, същите да бъдат съобразени с рамката определена в съответния стратегически документ, без да се предвиждат допълнителни ограничения или изисквания, които стесняват обхвата на допустимите за подкрепа кандидати и/или ограничават видовете подкрепа.

5.Определяне в националното законодателство на приемливи срокове за административна обработка/оценка на проекти, заявления и искания за подкрепа и тяхното спазване от страна на съответната администрация. Прекалено дългите срокове за административна обработка/оценка особено при проекти за инвестиции създават несигурнст при кандидатите, включително промяна в пазарната ситуация, цени и др., които оказват негативно влияние върху инвестиционната активност.

6.Намаляване обема на проектната и отчетна документация, която се изисква от кандидатите и предвиждането на повече служебни проверки за обстоятелствата, които са проверими в различни регистри и бази данни, до които съответната администрация има осигурен достъп.

7.Да се предвидят и да се провеждат обучения за кандидатите с оборени проекти, за условията и изискванията, които трябва да спазват при изпълението, както и в периодите на мониторинг.

Останалите препоръки на фондация Смарт Агростарт може да видите в следващ материал.
Повече за кампанията може да научите от нейната интернет страница: https://smartagro.bg/project/zaedno-za-balgarskoto-selo-2023/