Километрични опашки от тирове на ГКПП „Кулата”, превозващи зърно, доведоха до напрежение и своеобразна блокада на пункта от шофьори на тежкотоварните камиони. Те настояват държавата официално да съобщи дали забранява износа на зърно.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

От Министерството на вътрешните работи се съобщава само, че трафикът на изхода за товарни автомобили e интензивен. В същото време обаче превозвачите организираха своеобразен протест и заплашват с блокада, ако не се намери решение на ситуацията. 

"Никой не ни дава информация какво се случва. Изпускаме графиците си за доставка. Освен това престоят тук ни излиза скъпо, защото сами плащаме храната си, пък и няма наблизо санитарни помещения", заяви пред Дарик Евгени Балтов от Дупница, която чака с камиона си на границата от вчера.

Управляващите обявиха преди дни, че подобни забавяния се дължат на издадената заповед за максимален срок на проверки, с цел предотвратяване на измами. Шофьорите на тировете обаче настояват организацията около проверките да се подобри, така че да не се налага да чакат на пункта с дни. 

По информация на БНР на километрична опашка на 14 март, чакат над 150 тира.

"В момента се пропуска по един камион със зърно на час. Това са 24 камиона за 24 часа. За същите 24 часа тук на опашката са дошли още около 150 камиона със зърно. Аз съм 22 часа тук, има колеги повече от 24 часа да стоят, коментира шофьор на опашката

Превозвач на зърно: На нас ни се казва, че е устно забранено минаването на повече от един камион със зърно на час.

По думите му освен от служители на митниците и гранична полиция, камионите със зърно се проверяват и от Националната агенция по приходите, а документът издаван от тях, отнемал не повече от пет минути.