При биволиците обаче,както и при кравите,често се случва задържането и над 10-12 часа, което се обяснява със специфичния характер на плацентната връзка. 

Наблюденията са, че високомлечните биволици страдат по-често от тази патология на родилния акт,като делът на патологичните случаи при тях може да надмине20%. Много честопри биволиците със задържане на последъка възникват усложнения и хронични възпалителни процеси,които могат да доведат до безплодие. Основна причина за забавяне на тази родилна фаза са недостатъчно активните контракции(атония) на маточната мускулатура, които от своя страна могат да са следствие на трудни раждания, на неправилно и непълноценно хранене, недостиг на калций и фосфор.

Атония на матката се наблюдава и при прехранване, поради тлъстинната дегенерация на гладките мускулни влакна, и особено при обилно белтъчно хранене, което води до ацидиоза и съответно до намаляване на рефлекторната възбудимост на маточната мускулатура. Предпоставка за задържането на последъка може да бъде липсата на движение на биволиците през последните дни на бременността.

Тук особено важна е хигиената на изхранваните фуражи при бременните животни. Храненето с плесенясали или ферментирали фуражи води до втечняване на фекалиите, до солев дисбаланс, ентеротоксемия и до задържане на плацентата.

Подобен ефект могат да имат и попадналите в храносмилателния тракт ентеротоксични форми. Опасността от това репродуктивно болестно състояние значително се увеличава във ферми с проявена бруцелоза, при което възпалителните процеси в плацентата водят до сраствания и до ретенция на последъка. Тази аномалия на родилния процес, както и трудното раждане, е съществена предпоставка за проявата на вагинални и маточни изсипвания.  

Вижте още:

Отглеждане на говеда и биволи

Развъждане на биволи