С 30% по-ниска цена на природния газ за октомври месец предложи „Булгаргаз” ЕАД на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ще има ли глътка въздух за производството, особено оранжерийното, наесен?

Кой се страхува от протестиращи земеделци?

В заявлението за утвърждаване на цена на газа за идния месец е записана стойност от 247,96 лв./MWh. От Министерството на енергетиката заявиха, че това сериозно намаление на цената се дължи на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове.

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас. Изглежда обаче скорошното пускане в експлоатация на интерконектора с Гърция е основен фактор за по-евтино синьо гориво.

В прогнозната цена за месец октомври цената на танкера с втечнен газ е постоянна величина. Тя пряко зависи от потвърдения старт на интерконектора с Гърция на 1 октомври“, написа в социалните мрежи директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева и добави:

Без него цената на природния газ ще бъде на нивата на септемврийската – само с 4 лева по-ниска. И това заради по-ниските нива на борсовия индекс.

Убеден съм, че Интерконектора ще заработи на 1 октомври”, заяви пред Националната телевизия шефът на "Булгратрансгаз" Владимир Малинов и че хранилището в Чирен е пълно на 67%, а до края на октомври ще се изпълни зададената цел от Европейския съюз (ЕС) за запълване на 80%.

Друга идея на правителството е България да разменя ток за газ с Азербайджан. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви пред БНТ, след като бе на посещение там, че „България е една от малкото държави, които могат да получат допълнително количество газ от Азербайджан преди зимата.”

Разработена е спешна схема, която вече е предложена и принципно подкрепена от Азербайджан. Тя предвижда реализацията на бартер - ток срещу синьо гориво. Заедно с това са били потвърдени един милиард куб. метра годишно, които от началото на октомври ще тръгнат към страната ни, увери още Никола Стоянов.